Woning verhuren met blokverwarming
Nieuwsbericht geplaatst op maandag 29 januari 2018.
Woning verhuren met blokverwarming
Wellicht verhuurt u een woning met blokverwarming, of wellicht bent u voornemens om een woning aan te kopen als belegging die blokverwarming heeft. Wat is blokverwarming precies en hoe gaat u om met
blokverwarming en verhuur?
Blokverwarming, wat is dat?
Blokverwarming wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Bij deze vorm van verwarming worden meerdere huizen of appartementen verwarmd door dezelfde ketel. De appartementen of woningen hebben dus geen eigen cv-ketel. Dit kan een voordeel zijn omdat dit veel geld kan schelen in bijvoorbeeld onderhoudskosten
Hoe betaal ik voor verwarming?
De betaling van blokverwarming wordt doorgaans geregeld door de VvE. De VvE rekent een ‘voorschot stookkosten’ in de VvE bijdrage. Dit voorschot kunt u als eigenaar doorberekenen aan de huurder.
Hoe reken ik het daadwerkelijk verbruik van de stookkosten af met de huurder?
De VvE maakt 1 keer per jaar een afrekening van de stookkosten voor het appartement dat u verhuurt. Uit deze afrekening blijkt of uw huurder te veel of te weinig heeft betaald ten aanzien van het voorschot stookkosten dat maandelijks betaald wordt.
Meterstanden
Bij blokverwarming heeft elke verwarmingsplaat een metertje. Het is heel erg belangrijk dat u bij de sleuteloverdracht met de huurder de verschillende meterstanden op de verwarmingsplaten noteert. De stookkosten met de huurder rekent u namelijk altijd af naar feitelijk gebruik. Door het noteren van de beginmeterstanden kunt u altijd het feitelijk gebruik herleiden. Hier kunt u meer lezen over het belang van een goede incheck.
De Warmtewet
Een nadeel van blokverwarming kan zijn dat u als gebruiker geen eigen gasleverancier kunt kiezen. U kunt dus niet aan prijsvergelijking doen. Om consumenten toch te kunnen beschermen is in 2014 de Warmtewet in werking getreden. Dit zijn de belangrijkste punten uit de wet:
• Er is een maximumprijs voor de levering van warmte
• In uw contract moet aangegeven zijn in welke gevallen u afgesloten mag worden van warmte
• Recht op compensatie bij ernstige storing
• Hoe de leverancier uw warmte verbruik moet meten
• Dat u een klacht voor kunt leggen bij de geschillencommissie
Geschreven door drs. Esther Dekker, vastgoed directeur Max Property Group Nederland en Duitsland.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen op het gebied van verhuur, beheer of vastgoedbelegging? Neem dan contact met mij op, ik help u graag!
Over Drs. Esther Dekker
Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. Niets is mij vreemd in deze dynamische markt.
Wilt u meer weten over investeren in onze vastgoedfondsen? Neem dan gerust een kijkje op onze website www.maxpropertygroup.com. Tevens kunt u een persoonlijke afspraak maken met een van onze adviseurs.