Rotterdamse woningprijzen gaan 'sky high': 23% erbij in één jaar
Nieuwsbericht geplaatst op woensdag 23 januari 2019.
Het zijn niet alleen de gebouwen die in Rotterdam de hoogte in gaan, hetzelfde geldt voor de woningprijzen. Hoewel een vierkante meter woonruimte in Amsterdam nog fors meer kost dan in Rotterdam, spant de Maasstad nu de kroon als het gaat om prijsstijgingen. Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018 die Dynamis vandaag heeft gepubliceerd.
In 2018 wisselden circa 231.000 woningen van eigenaar, 20.000 woningen minder dan in het voorgaande jaar. Het lagere aantal verkopen wordt veroorzaakt door zowel het gebrek aan aanbod als de hoge woningprijzen. In alle Nederlandse provincies is deze dalende verkooptrend zichtbaar.
Keuzemogelijkheden steeds beperkter
Woningzoekers kunnen vergeleken met een jaar geleden kiezen uit ruim 15.500 minder woningen. De regionale verschillen zijn echter groot. Waar de forse aanboddalingen in Noord-Holland ten einde zijn gekomen, staat in de provincie Drenthe bijna een derde minder woningen te koop dan een jaar geleden. Ook in andere provincies buiten de Randstad zijn aanzienlijke dalingen geregistreerd, zo neemt het beschikbare aanbod nu ook in Groningen (-28%), Friesland (-24%) en Zeeland (-24%) sterk af.
Gemiddeld betalen kopers €2.900 per vierkante meter in Rotterdam, bijna een kwart meer dan een jaar geleden. Ter vergelijking: na een prijsstijging van 11% in het afgelopen jaar, kost een vierkante meter woonruimte in Amsterdam €5.950.
Woningprijzen stijgen flink in Rotterdam
De Nederlandse woningprijzen vertonen uiteenlopende trends. In een deel van de regio’s zijn de woningprijzen dusdanig hoog, dat de toename minder sterk wordt. Zo vindt in Amsterdam al twee jaar een afvlakking van de prijstoename plaats. Hiertegenover staan gemeenten waar het prijsplafond nog niet is bereikt. Zo werden afgelopen jaar in onder andere Rotterdam (+23%) en Utrecht (+18%) nog forse prijsstijgingen genoteerd. Rotterdam kent hiermee de sterkste prijsstijging van alle Nederlandse steden.
Bron: Vastgoedjournaal