Energielabel voor bedrijfspanden
Nieuwsbericht geplaatst op donderdag 1 november 2018.
Verplicht energielabel bij verkoop beleggingspand
Sinds januari 2015 zijn pandeigenaren al verplicht een energielabel mee te geven bij de koop of huurovereenkomst. Zonder het tijdig aanleveren van een energielabel voor het bedrijfspand, loop je het risico op forse boetes die op kunnen lopen tot meer dan €20.000,-.
Over het energielabel
Het energielabel geeft inzicht in de energieprestaties van een pand. Aan de hand van verschillende criteria (o.a. isolatie, verlichting, verwarming) wordt door een EPA-U gecertificeerde inspecteur een energielabel vastgesteld. Dit label is bindend en 10 jaar geldig. Bij het energielabel ontvang je enkele standaard verbeterpunten die ervoor kunnen zorgen dat na deze aanpassingen het energielabel wordt verbeterd.
Het energielabel verkrijgen werkt als volgt:
1. Vraag een energielabel voor een bedrijfspand aan
2. Plan een afspraak bij u op locatie in
3. Zorg dat de adviseur naar binnen kan
Vervolgens hoef je niets te doen en zal de adviseur zijn werk doen. Na de opname heeft hij enkele dagen nodig om alle resultaten en bevindingen goed op papier te zetten. Hierna zal hij deze resultaten bij de rijksdienst achterlaten en registreren, waar vervolgens het definitieve energielabel uit komt. Dit label geldt dan voor alle opgenomen onderdelen van het pand en is dan dus 10 jaar geldig.
Nieuwe wetgeving
Er is een belangrijke wijziging in de wetgeving doorgevoerd, waardoor kantoren die een energielabel D of lager per 2023 worden gesloten. Vanaf 2023 moeten alle kantoren minimaal een energielabel C of hoger hebben. Kantooreigenaren zullen in sommige gevallen forse investeringen en maatregelen moeten doen om dit te kunnen realiseren. Het is voor deze eigenaren van belang op tijd te starten met energiebesparing om erger te voorkomen.